V mesecu juliju je bila dokončana posodobitev tematske in navigacijske interaktivne spletne karte MonolitMap. Karta je izdelana za celotno Evropo, pa tudi za nekatere države na Bližnjem vzhodu in v Afriki (Združeni arabski Emirati, Gana, Slonokoščena obala, Togo). V aktualni izdaji smo, za razliko od prejšnje, dodali tudi države Armenija, Azerbajdžan in Gruzija.

Interaktivna Spletna Karta Slovenije in njena vsebinska posodobitev

Posodobitev karte MonolitMap je obsežen projekt, saj je potrebno urediti in prilagoditi celo vrsto kartografskih slojev (ceste, stavbe, vode, zemljepisna imena itd.). Vrednosti, ki jih upoštevamo pri prikazu so točno definirane v več kot 100 povezanih tabelah. Barvne lestvice, debeline črt in pik ter velikosti napisov so natančno izbrane in določene za vsako posamezno merilo na način, da je karta kar se da pregledna in asociativna. Za interesne točke (angl. POI – Points of interest) kot so npr. šole, trgovine, naravne znamenitosti, muzeji itd. je izdelan nabor posebnih grafičnih simbolov, ki so večinoma predstavljeni v značilni modri barvi podjetja Monolit d.o.o.

Zemljevid kolesarskih poti Gorenjske
Posebno pozornost smo namenili državam, ki so pri uporabnikih naših storitev najbolj obiskane (Slovenija, Avstrija, Nemčija, Poljska, Hrvaška), za katere smo izdelali dodaten prostorski indeks in tako dosegli optimizirano delovanje in prikaz slojev.

Poleg kartografije je bil izdelan tudi prenovljen indeks za iskalne pojme (npr. iskanje po naslovih, iskanje po POi točkah). Že v Evropi pa se pojavljajo različne pisave (latinica, cirilica) in nabor črk. Z ustrezno funkcijo smo vse zapise prilagodili latinici, tako da lahko uporabniki zdaj bistveno lažje vnašajo iskalne pojme tudi v teh državah.

Čemu služi Interaktivna Spletna Karta Slovenije

Karta MonolitMap je odličen pripomoček tudi pri navigiranju oziroma iskanju optimalne poti. S pomočjo vnašanja iskalnih pojmov najprej izberemo začetno, končno ter morebitne vmesne točke našega potovanja, aplikacija pa nam izračuna razdaljo in predviden porabljen čas optimalne poti.

Karta MonolitMap in na to vezana prostorska baza podatkov je osnova vsem našim povezanim spletnim in mobilnim aplikacijam ter storitvam. Skrbno vzdrževane in tehnično dovršene prostorske baze so ključni element velikemu naboru poslovnih in informacijskih sistemov. Ažurnost podatkov in uporabnost aplikacij se nam zdi izjemnega pomena, zato skrbimo za redne posodobitve tako podatkov kot tudi delovanja in nabora orodij v naših aplikacijah.

Karto med drugim uporabljamo tudi v naši mobilni aplikaciji za pohodnike in kolesarje – Monolit2go.

Prikaz topografske karte smučišča v Kranjski Gori

Nazaj na vse novice