Digitalni arhiv katastrskih podatkov predstavlja enega izmed ključnih korakov k popolni digitalizaciji podatkov in procesov na Geodetski upravi Republike Slovenije. Pri čemer Monolit igra aktivno vlogo že od samega začetka projekta.

Digitalni arhiv katastrskih podatkov

14. in 15. marca letos se je v Novem mestu v okviru 47. geodetskega dneva »Geodezija – stroka priložnosti« odvijal strokovni posvet z naslovom »Digitalni arhiv katastrskih podatkov«. Znotraj obsežnega projekta je bilo v digitalno obliko pretvorjenih 22,5 milijonov strani, od tega 1,5 milijonov zemljiškega katastra in 200 tisoč elaboratov. To skupno predstavlja 5 TB podatkov in je zgolj za pripravo gradiva zahteval več kot 100 zaposlenih dnevno. Pridobljeni podatki in dokumentacija so namenjeni interni aplikaciji Geodetske uprave ter hkrati omogočajo dostop zunanjim geodetskim izvajalcem.

Pregledovalnik arhivskih zemljiško katastrskih načrtov

Celotno gradivo pa je na voljo znotraj aplikacije/pregledovalnika arhivskih zemljiško katastrskih načrtov (ZKN). Aplikacija obsega prostorske iskalnike, okvir izbranega načrta, dve preglednici (stanje 20 in 21), pomanjšane slike načrta ter samostojno okno (DjVu, ARS). V aplikacijo so vključeni zemljiško katastrski načrti, ki jih hrani Geodetska uprava RS in indikacijske katastrske mape Franciscejskega in Reambulančnega katastra, ki jih hrani Arhiv RS. Rastrske slike ZKN Geodetske uprave in so zapisane v stisnjenem formatu DjVu, podatki Arhiva Slovenije pa v slabši ločljivosti formata JPG (kvalitetnejše podatke je mogoče pridobiti na Arhivu pod ustreznimi pogoji).

prikazovalnik-zemljisko-katastrskih-nacrtov

Prikazovalnik zemljiško katastrskih načrtov

Veseli nas, da smo bili del uspešno izvedenega projekta, ki na nivoju celotne države predstavlja pomemben doprinos k razvoju stroke o prostorskih podatkih.

Podrobneje o naših storitvah na področju tehničnega arhiva si lahko preberete tukaj!

Nazaj na vse novice